İlk Yardım Derneği

Menü

AKTÜEL SAYFALAR

ANKET

Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?
 Çok İyi
 Güzel
 İdare Eder
 Fena Değil
 Kötü Olmuş
    Sonuçlar

Ankara ANKARA İstanbul ISTANBUL

Diğer İller İçin Tıklayınız
www.meteor.gov.tr

TCMB Döviz Kurları

AlışSatış
USD2.09192.0956
EUR2.81352.8185

KURULUŞ BİLDİRGESİ

KURULUŞ BİLDİRGESİ (10 HAZİRAN 2004)

KONU: İlk Yardım Derneğinin Kuruluşu- Amaçları ve Hedefleri

Dünya Sağlık Örgütü, bu yıl 7 Nisan Dünya Sağlık Günü'nde yaptığı çağrıyla, trafik kazaları ve buna bağlı sonuçlara karşı 2004 yılını mücadele yılı ilan etmiştir. Her ne kadar bu duyuru ülkemizde kamuoyunun dikkatini çekmedi ise de girişim insan sağlığı yönünden, özellikle ülkemiz insanlarının sağlığı açısından oldukça önemli ve anlamlıdır.

Trafik kazalarının en tehlikeli sonuçları ölüm ve yaralanmalar olduğu düşünülürse kaza sonucu tıbbi acil yardım önlemleri alınıncaya kadar yapılacak ilk yardım uygulamalarının önemi ortaya çıkmaktadır. Trafik kazaları ülkemizde en çok ölümlere neden olan kazalar arasında yer almaktadır. Bundan başka ilk yardımı gerektiren ev kazaları, iş kazaları gibi kazaların da ülkemizde görülme sıklığının yüksek olduğunu istatistikler ortaya koymaktadır.

İlk yardım uygulamasını gerektiren kaza ve felaketlerin sıklıkla görüldüğü ülkemizde, toplumun ilk yardım bilgi ve bilincinin arzu edilen düzeyde olduğu söylenemez. Bu durum, en kısa sürede aşılması gereken bir sorundur. Çünkü bütün sağlık hedefleri içinde insanların daha uzun süre ve sağlıklı olarak yaşamaları yer almaktadır. Kaza ve felaketler sonucu ilk yardım bilgi ve bilincinin yetersizliği bu hedeflere ulaşılmasında toplumumuzun ilk yardım konusunda bilgi, tutum ve davranışlarında olumlu gelişme olması ile olanaklıdır.

Halkımızın yakın ilgi gösterdiği ilk yardım eğitimleri ve uygulamaları konusunda sivil bir organizasyon eksikliği hep hissedilmiştir. Bu uygulamalar, hekimlik faaliyeti ve sağlık meslek eğitiminin gerekleri arasında yer almış ve halk sağlığı eğitimleri içinde istenilen yaygınlık kazanamamıştır.

Bu gerekçe ile halkımızın da yaygınlaşmasına katkı sağlayacağı, hekim ve sağlık personeli kadar sahip çıkılan bir sivil toplum örneği olarak İLK YARDIM DERNEĞİ' nin kurulması kararlaştırılmış ve gerçekleştirilmiştir.

İçinde hekim ve sağlık eğitimcisi gibi kurucuların yer aldığı derneğimiz kurucuları arasında sembolik olarak sağlık personeli olmayan bir kurucu da bulunmaktadır. Bundan sonraki süreçte önce merkezde güçlenerek geliştirilecek olan İLK YARDIM DERNEĞİ'nin, şubeleri açılarak bütün illerimizde hekim, diğer sağlık personeli ve halkla birlikte geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Derneğimizin asıl amacı ilk yardımın hayat kurtarmadaki önemini anlatmak ve benimsetmek, gerekli koşulları taşıyanlara ilk yardım kurallarını ve uygulamayı öğretmek, toplumsal ilk yardım bilgi ve bilincinin oluşması ve gelişmesini sağlamak, üyeler arasında dayanışmayı geliştirmek ve maddi-manevi yardımlaşmada bulunmak, üyelerin hak ve yararlarını korumaktır.

Tüzüğümüze göre Derneğimize üye olabilmek için hekim veya sağlık personeli olmaya gerek duyulmadan, ilk yardım konusunda topluma katkı sağlamak isteyen ve bu konuda eğitim almış olmayı yeterli görmekteyiz.

Bu yapıyla on binlerce üye hedeflenmekte ve halk sağlığına olumlu katkı beklenmektedir. Bu konuda hizmet veren (başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere) bütün resmi organizasyonlar, sivil toplum kuruluşları ve diğer gerçek ve tüzel kişilerle her türlü işbirliği yapılması düşünülmektedir.

Derneğimiz, üye olma niteliğine sahip herkese açıktır. Dar kapsamlı bir yapılanmadan uzak, halk desteğinin alınması ve toplumun sahipleneceği bir dernek yapılanması hedeflenmektedir.

Bu bildirgemizle birlikte derneğimize maddi ve manevi katkı sağlamayı düşünerek ülkemiz insanlarının sağlığına olumlu katkı sağlamayı düşünen gerçek ve tüzel kişilerin her türlü destek ve katkılarına açık olduğumuzu belirtir,

Derneğimizin kuruluşunun ülkemize yarar getirmesini ve hayırlı olmasını dileriz. 10.06.2004

KURUCULAR KURULU ADINA

Dr. Adnan AĞIR.